16.XCO Premantura UCI C2

Jučerašnjim 16. izdanjem XCO utrke u Premanturi službeno je započela sezona u XC kupu Hrvatske.

Utrka UCI Class 2. Kategorije, koja je ove godine pomaknuta u nešto raniji termin nego proteklih godina okupila je čak 216 natjecatelja iz sedam zemalja sa brojnom konkurencijom u svim kategorijama uz nekoliko jakih imena na startu utrke, braću Roberta i Alexandera Gehbauera pobjednika U23 kategorije na prvoj utrci svjetskog kupa u Južnoafričkoj Republici, te prvaka Grčke Iliasa Perkilisa.

Pobjednik 16. Premanture je Ilias Perkilis (Team Protek) koji  se nakon prošlogodišnjeg odustajanja na ovoj utrci uspio popesti na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Najvećim dijelom utrke sve do pred sam kraj vodeću poziciju držao je Jiri Novak (Remex-Merida),koji na kraju završava drugi +00:12.9, treći na utrci Gehbauer Robert.

Izvrsnom vožnjom u svojoj prvoj sezoni među „velikim“ dečkima mladi Robi Šujević (Protek) utrku završava na desetoj poziciji ,ujedno ciljem prolazi kao prvi od Hrvatskih natjecatelja čime je pokazao da će se u svojoj prvoj sezoni sasvim ravnopravno nositi sa starijom i iskusnijom HR konkurencijom.

Ako se po jutru dan poznaje, veliku ulogu u novoj sezoni igrati će zasigurno i naš Grobničan Saša Vidović koji je žestoko krenuo u utrku te je sve do samoga kraja pratio jak tempo na utrci. Osvajanjem ukupno trinaeste pozicije, te kao drugi od Hrvata jedan je od najpozitivnijih iznenađenja netom započete XC sezone, što je ranije naznačio osvajanjem 5.sezone Zimske MTB lige.

Prelaskom u U23 kategoriju prvu utrku u najjačoj konkurenciji vozio je i Petar Vuković, a svoj debi na kup utkama imali su Marin Zorko  koji je završio 11 u konkurenciji 22 Kadeta (drugi Hrvat), i najmlađi Karlo Zlatić/U13 koji je ono što je najvažnije vidio kako to izgleda voziti zajedno sa vršnjacima na „pravim“ utrkama. Od ostalih naših Buzećana, Babić Dalibor standardno u vrhu među Masterima A (8mj./3Hr), Nenad Krstinić drugi rekreativac ukupno, nastupili su i završili Marin Prodan i Šimonović Igor – Sport i Vidaković, Jurković, Hrvatin, Despinić u kategoriji Hobby.

Na samom startu utrke u kategoriji Elite&U23 desio se kontakt u skupini u kojem je nekolicina sudionika pala, gdje je najlošije prošao jedan od favorita u utrci, mlađi brat Gehbauer, koji je zamalo i odustao ali je nakon dvije minute unatoč ozljedi nastavio utrku te je dobrom vožnjom naposljetku uspio završiti na izvrsnom šestom mjestu. Staza sa zahtjevnim tehničkim kamenitim dijelovima kriva je za nekoliko odustajanja, a pokazalo se na jučerašnjoj utrci da su za takve staze najpogodniji bicikli sa 29“ kotačima kakve je vozio najveći dio onih u vrhu poretka uključujući i Vidovića.

 

Rezultati 16.XCO Premantura