Downhill Buzet 2015 – UCI Class 1 Race / Xtreme sport fest

Brzina, adrenalin, ekstremne vožnje. Gotovo 700 natjecatelja iz 20-ak europskih zemalja kroz tri svibanjska vikenda pohodit će Buzet. U sklopu Xtreme sport festa natjecat će se u Downhillu, Formuli driver i Enduru. Riječ je o manifestaciji koja se drugu godinu za redom održava u kotlini podno Ćićarije. Objedinjuje tri različite, a opet vrlo slične utrke. Svaka na svoj način, ostavljat će gledatelje bez daha.

 

Sezonu lova na postolje otvaraju biciklisti. I to već ovoga vikenda od 08.-10.0svibnja utrkom DH Buzet. Međutim, nisu to „uobičajeni“ zaljubljenici u prirodu i na dva kotača. Oni su mladi, vole avanturu, idu na sve ili ništa. Borba sa stijenama, potocima, slalom između stabala i višemetarski skokovi njima su izazov. I dok se u utrci s vremenom spuštaju niz stazu Škrbina,  sve do prije desetak godina zapušteni put naših predaka, brojnoj publici „lede krv u žilama“.  Jer još prije no što si iz glave izbijete misao da „nisu normalni“ – završit će u stablu ili između dvije stijene – kraj vas već juri slijedeći natjecatelj. Doduše, neki krenu krivim putem pa završe u obližnjem grmlju ili ispod bicikla, a ponekad moraju intervenirati i medicinski djelatnici.

 

Sve su to draži koje ovu utrku i disciplinu čine svojstvenom i posebnom, dočaravaju koliko je zapravo težak i dugačak zadatak od 1,7 kilometara. Svjesni su toga najbolji europski downhilleri koji buzetsko brdo pohode iz godine u godinu. Lista prijavljenih natjecatelja je tijekom jučerašnjeg dana prešla brojku od 200, prijave su još otvorene tako da očekujemo da će konačna brojka biti još veća. Natjecatelji dolaze iz  čak 17 zemalja: Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švicarske, Velike Britanije,Poljske, Novog Zelanda i naravno Hrvatske. U konačnici se očekuje  da će u subotu ujutro startati više od 250 sudionika. Među njima su i domaće snage Daniel Cerovac i Mišel Buršić.

Posebno veseli najava dolaska nekoliko vrhunskih natjecatelja tvorničkih momčadi, UCI MTB Teamova i dva ELIE UCI MTB Teama, UNIOR tools team i GHOST RRP, te državnih prvaka Dubravke Družeta i Marka Šišovića, Češke prvakinje Jane Bartove, prvaka Poljske Slawomira Lukasika, Wyn Mastersa iz Novog  Zelanda, Luce Bergamasca iz Italije, Manuela Grubera i Davida Trummera iz Austrije, slovenskog prvaka Mirana Vauha te Jure Žabjeka, prošlogodišnjeg pobjednika DH Buzet, velikog broja natjecatelja koji sudjeluju na utrkama svjetskoga kupa.

 

Organizator utrke je Biciklistički klub Buzet. Utrka visoke međunarodne UCI Class 1 kategorije, bodovana za Kup Hrvatske i Pokal Slovenije, bazna lokacija je naselje Most, 300-injak metara udaljeno od centra grada. Staza gdje će se natjecanje održati većim dijelom prolazi starim javnim putem koji povezuje naselja Bržende i Most. Podloga staze mješavina je kamena, zemlje, lapora i vodenog korita, a zbog atraktivnosti izrađeno je i nekoliko skokova gdje natjecatelji “lete” do desetak metara tako da s pravom ova biciklistička disciplina nosi naziv najekstremnije.

 

Prijave idu bolje od očekivanog. Imamo rekordan broj zemalja. Očekujemo i rušenje rekorda broja natjecatelja, što je garancija dobrog provoda svima koji se za vikend upute u Buzet. Publika ni ovoga puta neće biti razočarana, može uživati u vožnjama kreme svjetskog kupa kakva se viđa samo na velikim svjetskim događanjima. Veliko hvala ide i brojnim volonterima koji već mjesecima rade na usavršavanju staze i dodatnoj sigurnosti te vjernim sponzorima koji su prepoznali veličinu sportskog eventa.

 

U sklopi natjecanja priređuje se i zabavni program. U petak navečer nastupa The Night Express band, predgrupa je buzetski Error band, a koncerti su zakazani i za naredna dva dana, u subotu nastupa TTRT the band(Pazin), Firepost (Pula), u nedjelju nakon proglašenja Mamuty. Paralelno će se na Mostu odvijati Bike Expo gdje će biti prikazani noviteti biciklističke opreme.

 

PROGRAM

PETAK, 08.05.2015.

16:00 – 19:00 = Slobodna vožnja

21:00 – 02:00 = Zabavni program: koncert The Nighr Express banda

SUBOTA, 09.05.2015.

10:00 – 11:30 = Službeni trening sa zaustavljanjem

11:30 – 14:00 = Službeni trening bez zaustavljanja

15:00 – 18:00 = Kvalifikacijska utrka

21:00 – 02:00 = Zabavni program

NEDJELJA , 10.05.2015.

10:00 – 13:00 = Službeni trening bez zaustavljanja

13:00 – 13:30 = Službeni trening Top 30 vozača

14:30 – 17:00 = Finalna utrka

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada 30 min. nakon finalne utrke.